1 Disember 2018 - Sabtu

Saturday, December 01, 2018
Hari ni lepak je di rumah. Buat sarapan pagi roti sapu planta dengan telur separuh masak. Air milo. Anak-anak suka. Abang Aus kata sedap sangat. Kalah kedai mamak. Alhamdulillah.

Semalam kami tidur di rumah opah sebab opah balik kampung. Jaga rumah opah. Haha rumah sendiri pun dibiarkan sepi.

Abah kerja hari ni. Jadi duduk rumah jela. Nak keluar pun rak tahu nak pergi mana. Kemas-kemas rumah. Basuh baju, masak makan, tengok tv dan tidur. Boleh rehat dan berperang dengan anak-anak.

Musim cuti sekolah ni, ramai yang balik kampung atau pergi holiday. Kami hanya jalan-jalan area dekat-dekat je. Jalan-jalan di pasaraya dan makan-makan. Window shopping. Haha sebab duit tak berapa nak banyak nak shopping like orang have-have.

Baju sekolah anak-anak pun hujung bulan depan baru nak beli. Harapnya cukuplah duit ummi. Gaji ummi dengan abah pun tak banyak. Cukup-cukup makan je. Alhamdulillah. Nak kata mewah macam orang kaya tu tak la. Cukup makan pakai, inshaAllah ada je rezeki.

Tengahari ni makan nasi dengan sup ayam dan telur dadar. Kenyang dah perut. Rezeki anak-anak tu tetap ada.

Kami tak kaya tapi apa yang kami nak selalu Allah bagi. Syukur sangat-sangat. Petuanya, jangan bergaduh suami isteri. Jangan bergaduh anak beranak.

4 comments:

  1. InsyaAllah rezeki sentiasa ada..Allah sentiasa cukupkan..yang penting jaga niat..aamin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Bila rasa nak marah nak mula perang. Istighfar banyak2.

      Delete
  2. Alhamdulillah. Syukur rezeki Allah tak pernah putus.

    ReplyDelete

Tinggalkan komen anda. Terima kasih.

Powered by Blogger.