TESTIMONI VIVIX UNTUK PESAKIT GOUT

Friday, June 17, 2016

Apakah itu Gout ?

Gout adalah keadaan dimana berlaku keradangan yang menyakitkan di tendon, sendi dan ianya membengkak. Sendi metatarsal-phalangeal di tapak kaki adalah tempat biasa ia terjadi. Ia mungkin gout biasa atau mungkin tanda-tanda penyakit lain seperti batu karang, urate nephropathy dan tophi. Ia disebabkan oleh tahp asid urik dalam darah yang menghablur disimpan di sendi tendon serta tisu sekeliling.

Punca Gout ?

Gout boleh berlaku disebabkan oleh beberapa faktor termasuk pemakanan, genetik, dan masalah di buah pinggang. Ia adalah sebahagian daripada penyakit arthiris yang dikelaskan sebagai penyakit metabolik akibat asid urik (iaitu bahan buangan yang terhasil daripada pemecahan purin (protein), ia berkumpul pada sendi dan tisu lembut di sekeliling sendi, terutamanya pada kaki yang menyebabkan rasa sakit.

Pemedapan asid urik ini lama kelamaan akan menghasilkan hablur garam dan hablur inilah yang mencetuskan rasa sakit pada sendi. Ia juga dipanggil masalah bengkak sendi yang daripada tapak ibu jari kaki menular ke sendi lain pada kaki dan tangan.

Memakan makanan yang tinggi protein seperti makanan laut, kekacang, daging merah dan daging organik yang tinggi purine. Ini boleh menyebabkan pemecahan purine yang menyebabkan gout. Purine ditukarkan ke bentuk asid urik semasa metabolisme tisu-tisu dan koyak. Kajian yang dijalankan menunjukkan mereka yang banyak makan daging merah dan makanan laut meningkatkan risiko gout sebanyak 50 peratus.

Cara mengatasi:
  1. Amalkan diet yang rendah purine. Kurangkan pengambilan makanan yang tinggi protein seperti  organ dalaman, bilis, sardin, yis, telur ikan, kekacang, alkohol, lemak haiwan, asparagus dan lain-lain lagi.
  2. Ceri dan strawberi dikatakan mampu mengurangkan asid urik.
  3. Minum banyak air untuk mencair dan membantu proses penyingkiran urate.
  4. Kawal berat badan kerana kegemukan boleh menjejaskan keupayaan badan dalam menyingkirkan asid urik.
  5. Amalkan gaya hidup yang sihat dengan melakukan senaman.

Testimoni Vivix untuk pesakit gout.Vivix mengimpak 4 mekanisma anti penuaan. Ianya melindungi dan membaiki DNA, memberi impak positif kepada pengawalan genetik, menggalakkan pembentukkan mitochondia di dalam sel dan melambatkan pembentukkan protein AGE yang menyebabkan kerosakan sel.


Safeni Feni

SMS | Telegram | Whatsapp: 01115672780
Email: feni8683@gmail.comNo comments:

Terima kasih kerana sudi berkunjung ke Blog Kak Feni. Sila tinggalkan komen untuk Kak Feni kunjung ke blog anda kembali. Thanks !

Powered by Blogger.