5 TIPS PEKATKAN SUSU BADAN SUPAYA ANAK KENYANG DAN IBU TIDAK STRESS


Susu ibu cair atau tidak pekat sering meresahkan ibu-ibu yang menyusu kerana bimbang akan bayi tidak kenyang dan mudah meragam. Bila perut lapar bayi akan mudah meragam.

Jadi untuk pekatkan susu ibu, jom amalkan beberapa tips di bawah :-

1. Makan Makanan Yang Berkhasiat

Untuk mendapatkan susu yang pekat dan berkualiti, ibu haruslah mengamalkan makanan yang sihat seperti lebhkan sayur-sayuran dan buah-buahan dalam diet harian. Makan ikut piramid makanan. Antara makanan yang terkenal sebagai penggalak susu ialah lobak putih, kurma, sawi, halba, biskut bijirin, roti gandum dan banyak lagi.


2. Minum air kosong/suam

Untuk menghasilkan susu yang banyak, air sangat penting untuk proses pengeluaran susu. Ibu harus banyakkan minum air. Banyakkan minum air ketika menyusu atau mengepam kerana semasa menyusukan ibu akan mudah berasa penat dan haus. Jadi air boleh mengurangkan tekanan kepada ibu.

3. Jaga Emosi

Emosi juga sangat penting dalam proses penyusuan. Emosi yang tidak stabil boleh menyebabkan pengluaran susu terganggu. Oleh itu ibu perlu bertenang dan rehatkan minda ketika proses menyusu atau mengumpul stok EBM.

4. Kosongkan Payudara Bila Mengepam

Pastikan payudara kosong setelah mengepam. Ini akan menghasilkan susu yang lebih pekat. Bila susu sentiasa dipam. Ia akan menghasilkan lebih banyak susu mengikut keperluan bayi.


5. Amalkan Suplemen Penggalak Susu "Milk Booster"

Kadang-kadang suplemen juga boleh membantu dalam menghasilkan susu ibu yang lebih pekat. ESP adalah salah satu suplemen penggalak susu yang berkhasiat untuk ibu menyusu. Ia dihasilkan daripada soya NON-GMO yang selamat bukan sahaja untuk ibu malah bayi juga boleh merasai khasiatnya.

Untuk mendapatkan suplemen ESP boleh terus klik sini.

Safeni Feni
Shaklee ID : 1193591
SMS | Telegram | Whatsapp: +601115672780
Email: feni8683@gmail.com

No comments:

Terima kasih kerana sudi berkunjung ke Blog Kak Feni. Sila tinggalkan komen untuk Kak Feni kunjung ke blog anda kembali. Thanks !

Powered by Blogger.