HABIS DAH CUTI 4 HARI DAN KEMBALI BEKERJA

Wednesday, May 02, 2018
Fuh habis dah cuti. Balik kampung Jumaat malam 27/04/2018. Kami gerak lambat sebab macam-macam hal tidak seperti yang dirancang. Biasalah bila dah nak cuti kena lah selesaikan segala kerja sebelum boleh bergerak balik kampung dengan aman damai.

Kami bertolak dari rumah dalam pukul 11.30 malam. Letihnya la hai. Penat sangat rasa. Kita yang duduk belakang ni pun penat, suami yang bawa kereta lagi lah penat. Mujur ada adik ipar yang naik sekali dengan kami boleh gili-gilir drive.

Adik Rayyan balik dulu ikut angah dia. Tinggal kami je yang balik kemudian. Sampai kampung dalam pukul 5.30 pagi. Mata macam kena gam nak teman en hubby bawak kereta pun tak boleh. Kejap-kejap lena. Abang Aus masuk je kereta terus cakap nak tidur.

Sampai rumah opah tengok Adik Rayyan dah bangun. Dia tunggu ummi, abah dengan Abang Aus sampai. Bila tengok muka kami terus senyum ceria. Ummi dah tak larat nak cakap dah terus cari port nak baring. 

Kejadian 28/04/2018 (Sabtu) - Hari kenduri

Bangun pagi-pagi walaupun tak berapa nak pagi. Mengantuk gila baq hang ! Majlis bermula pukul 10.00 pagi dengan acara marhaban oleh kaum wanita Kg. Tanjung Rambai. Selesai marhaban dan berendoi dalam pukul 11.00. Majlis makan-makan sampai pukul 3.00 petang. 

Di kesempatan ini sempat bergambar sekeping dua dengan en hubby. Masa ni anak-anak dah tidur sebab mengantuk dan penat sangat. 





Alhamdulillah selesai satu majlis. 


Pelamin untuk Majlis Berendoi Adik Iman ni di tempah khas dengan BUTIK PENGANTIN SHILA RASHID. Service dia terbaik dari ladang dan memang tip top. Cantik kalah orang nak kawin. Hehehe Kalau nak tempah pelamin untuk sebarang majlis korang boleh jer kontek Kak Shila. Cantik dan manis orangnya. Boleh deal ikut bajet masing-masing. Don't worry dia pemurah orangnya. Mesti tak berkira kalau nak topup-topup bunga ke apa ke. 








Alang save photo Iman kat sini. Esok Iman dah besar boleh review balik majlis berendoi iman yang macam retis ni. Hahaha

Ummi tak banyak gambar dengan anak-anak sebab tak berkepit macam belangkas dengan abah. Sorang sibuk kerja rumah sorang sibuk dengan urusan luar rumah. Pandai-pandai lah bawak diri. 

Petang hari Sabtu agak lengang sikit dengan aktiviti. Ummi bawak mek keluar beli spek mata hitam baru. Maklumlah baru lepas buat mata ni dia kata mata dia silau kalau kena cahaya. Jadi ummi bawak jelah keluar. Ajak Mek Aila teman. Anak-anak taknak ikut jadi ummi keluar bertiga dengan Mek dan Aila.


Aku ada sorang je mek kat dunia ni. Jadi selagi ada peluang nak buat yangg terbaik untuk dia. Tak terbalas segala jasanya membesarkan aku.

Malam aktiviti berbbq depan rumah opah. Macam-macam ada. Kito tak ado dalam gambar sebab Mat Rayyan menangis nak tidur. Nak melepak berborak pun tak sempat. Huhu


29/04/2018 (Ahad)

Aktiviti agak santai sebab semua orang banyak bersiap nak pulang ke lubuk masing-masing. Tinggal lah kami satu family dengan Mak Ude yang akan balik pada 1 hb Mei.

Pagi sarapan, lepak huha-huha dengan keluarga. Sembang-sembang membawang dengan sedara mara sebab lama tak jumpa. Bila lama tak jumpa banyak cerita nak share. Siap-siap masak untuk makan tengahari. Lepas makan beransur-ansur gerak anak-anak cucu opah. 

Petang Ahad sempat pergi potong rambut dekat kedai cina di Gerik. Tiap kali balik kampung mesti pergi. Kalau tak gunting cuci rambut memang best. Harga gunting rambut di Gerik murah je. Satu kepala RM10.00. Kalau di KL mana dapat harga macam ni. Menangis berdarah hidung lah kalau dapat murah.

30/04/2018 (Isnin)

Time for lepakkk and rest. Hari ni pagi sampai tengahari lepak rumah opah. Masak makan tengahari. Lepas makan tengahari kami keluar ke pekan beli selipar Mak Dak. Dia nak Kie jugak yang belikan. Belilah 2 pasang untuk dia.


Bawak dia pergi makan mee sup. Beli kuih dekat Gerik kemudian balik kampung. Ummi dengan abah berpecah sebab ummi nak teman acik pergi potong rambut. Lepas tu kami lepak kedai kak. Tolong dia menega. Assistant tak ada. Dia jadi tukang masak sendiri. Malam baru abah jemput ummi balik.

01/05/2018 (Selasa)

Bangun awal pagi bersiap untuk pergi kenduri Poksu di Kuala Kangsar. Kenduri yang dinantikan oleh seluruh ahli keluarga. Hehehe.

Kami keluar awal dan sempat bersarapan di kedai corner. Makan roti canai teh tarik. Masa zaman takde anak dulu dok lepak sini jela. Bila balik kampung sekali sekala mesti singgah. Roti canai lembut dan sedap. Anak-anak pun suka makan.


Next agenda ke pekan Gerik rumah kak. Terus ke Kuala Kangsar untuk majlis Poksu. Sampai di Kuala dalam pukul 12.00 tengahari dan majlis berlangsung dalam pukul 1.30. Rombongan pihak lelaki ramai maklumlah anak-beranak ramai.


Finally, Poksu dah kahwin. Tahniah Poksu dan ucapan semoga bahagia sampai syurga. Kami ni minta maaf banyak-banyak sebab kenduri di Pahang tak dapat hadir. 

Selesai kenduri kami singgah di Pekan Kuala Kangsar. Nak makan laksa Kuala tak boleh sebab perut dah penuh jadi kami hanya meneruskan perjalanan pulang ke lubuk masing-masing. Bye-bye Gerik. Bye-bye Kuale. Next week kami pulang lagi untuk mengundi.

Hari ni dah mula kerja. 

No comments:

Tinggalkan komen anda. Terima kasih.

Powered by Blogger.