TEKNIK MENABUNG by Dato Seri Hanni Borhan

Monday, January 28, 2019


Nilah teknik menabung yang ramai jsdians buat.
TEKNIK MENABUNG by Dato Seri Hanni Borhan
#ABC#1#
Apakah tabung A B C yang hani selalu sebut?
🔷A adalah MODAL
🔷B adalah Belanja
🔷C adalah Simpanan
Selalunya bila kita nak mulakan apa2 perniagaan atau bisnes tabung ABC ini memang kosong.
🔷tabung A modal yang hani guna ada 4 cara. ini basic mana2 asas nak berniaga.
orang kata, tak de modal cara ini. kita guna kaedah itu. takde itu guna ini.
🔷tabung B ( belanja )
belanja ni kita ada banyak cara.
kita boleh jadikan tabung ini untuk belanja dapur, shopping peribadi beli prada gucci, channel, pelancongan, sekolah anak, bayar kereta, elektrik, bayar hutang kredit kad, personal loan atau pon apa sahaja yang menjadi keperluan dan impian. Siap boleh sedekah dan bayar zakat pendapatan.
🔷tabung C ( belanja )
yang ini adalah duit simpanan.
ada beberapa kaedah untuk memenuhkan simpanan kita.
simpanan ASB ke, tabung haji, kwsp, SSP, apa2 lah asalkan duit simpanan yang tidak terusik. siap berzakat simpanan.
🔷selalunya kaedah simpanan tabung C
akan balance dengan tabung B.
maksudnya berapa banyak yang anda beli sama nilai dengan apa yang kita simpan. Sesiapa yang ikut kaedah tabung ABC ini. disiplin..
Kita tak akan jumpa masalah xde modal, hilang job, sebaliknya mewah berbelanja,
sama mewah dengan simpanan.
hidup ini akan betol2 enjoy dan hepi.
termasuk saya akan ajar kaedah sedekah dan zakat dalam tabung tu.
macam hani cakap, bisnes ni mudah kalau tahu kaedahnya.
nak uruskan hidup ni pon mudah je.
tapi ramai stress. suka cantas sana sini, buat benda2 tak elok nak hidup senang.
once kita boleh bercakap, boleh berkomunikasi, boleh berjumpa dengan ramai manusia insyaallah kita boleh meniaga. itu hanya basic marketing sahaja. simple kan.
ada orang, ada penawaran, ada yg terima tawaran itu close sales.
utk survive hidup lama..
marketing, sales dan duit kena hidup selari.
urus duit sesimple ABC.
jangan baca je,
Let's Do it ( jom buat Duit )
Bersambung nanti.
(kalau takde tabung cantik, guna je dulu tin biskut atau balang biskut kuih raya aritu tau. Ingat ni.. Bermula dengan apa yang ada. Tak yah nak highclass sangat atau stendet sangat)

KREDIT kepada  : Facebook HANNI BORHAN


2 comments:

  1. menarik.. kena berdisiplin nak menabong ni.
    iman kena kuat nak tepis macam macam godaan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul sangat. Godaan nafsu lebih besar sebenarnya. Kak Feni suka follow dato sri hanni ni sebab dia tak kedekut untuk share ilmu yang dia ada.

      Delete

Tinggalkan komen anda. Terima kasih.

Powered by Blogger.