13 HARI LAGI NAK SAMBUT TAHUN BARU

Tuesday, December 18, 2018
Alhamdulillah 13 hari lagi nak sambut tahun baru. Cuti Kak Feni untuk tahun 2018 dah habis, clear, yilekk ! Jadi kalau nak cuti kena unpaid leave. Next kena ambil cuti 31 haribulan nanti sebab kena pergi sekolah Abang Aus. Ada orientasi katanya. Buku-buku sekolah Abang Aus pun tak beli lagi. 

InshaAllah minggu depan, Kak Feni kena luangkan masa pergi sekolah. 27 haribulan pun ada program di sekolah tabika adik, tapi yang ni mungkin Kak Feni tak pergi sebabnya hari kerja kan. Cikgu pun dah bagitahu dalam group wassap, kalau sesiapa yang tak berkelapangan tak hadir pun takpe. 

Tahun depan Kak Feni ambil cuti lama sikit untuk urusan sekolah anak-anak. Abang Aus darjah satu dan Adik masuk tabika (5 tahun). Abang tu sekolah kebangsaan petang, dan sekolah agama pagi hari. Nasib baik ada Tokyah yang boleh hantar dan ambik abang di sekolah. Syukur sangat-sangat. 

Baju sekolah Abang dah siap beli dan basuh dah. Nanti sebelum masuk sekolah nanti ummi kena prepare siap-siap sebab 29 haribulan nanti nak pergi luar kawasan. Ada kenduri dan perjalanan kami mungkin kena bermalam di sana. Jadinya untuk mengelakkan badan penat dan sebagainya, ummi kena prepare siap-siap. Bila sekolah nanti tak kelam kabut nak buat semua sekali gus.





Adik punya persiapan, tunggu tahun depan baru boleh bayar semasa pendaftaran 2 haribulan. Harapnya adik ok-ok sajalah. Bila tanya adik nak sekolah tak ? Dia akan jawab taknak. Barang sekolah semua dah sedia. Beg, stoking dan alat tulis dah beli. Alat tulis ummi beli dekat kedai RM2 je sebab kalau hilang ke apa ke, tak lah ralat sangat.

Bila anak dah sekolah ni, ummi kena lah lebih pandai berjimat cermat sebab anak-anak memang perlukan belanja yang banyak. Belanja sekolah dan bento anak-anak pun ummi kena sediakan. Dahlah belanja sekarang ni mahal. InshaAllah semuanya akan baik-baik saja nanti.



2 comments:

  1. sekarang ni memang kedai pakaian penuh dengan parents yang shopping baju sekolah anak2. Betul tu kak, memang sekarang musim berjimat untuk parents.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tula Hanna. Memang kena berjimat cermat dah ni.

      Delete

Tinggalkan komen anda. Terima kasih.

Powered by Blogger.