Tahniah Abang Aus! Ummi dan Abah Bangga Dengan Abang

Friday, November 22, 2019
Bangun pagi ucap syukur sebab masih diberi nikmat dan terus diberi nikmat. Walau apa pun yang berlaku hari semalam, sedih ke gembira ke. Syukur. Bila kita bersyukur Allah akan bagi lebih lagi dan lagi.

Hari ni Kak Feni nak throwback awal tahun kes Abang Aus taknak pergi sekolah Agama. Awal-awal tahun dulu sedih, stress, nak marah, moody semua ada. Namun berbalik kembali kepada Allah. Minta tolong Allah. Alhamdulillah hari ni Allah bagi kejayaan untuk Abang Aus.

Ummi tahu panjang lagi Abang Aus nak kena hadap tapi ummi hanya nak berkongsi dengan sahabat-sahabat lain. Kalau ada yang kena macam ummi, ummi harap kita tetap usaha dan tak mudah putus asa.


Ustazah dah inform awal tentang jemputan Majlis Kecemerlangan Pelajar 2019. Semalam harinya. Ummi tak dapat nak pergi. Kebetulan Angahnya cuti, ummi minta tolong Angah wakilkan ummi dengan abah. Alhamdulillah dipermudahkan urusan. Abang Aus suruh ummi cuti tapi ummi tak boleh nak cuti selalu. Nanti Abang Aus nak bersunat, ummi kena cuti lama. Ummi cakap baik-baik dengan abang. Kalau ummi selalu cuti nanti gaji kena potong and what so ever. Alhamdulillah lagi sebab Abang Aus faham. "ummi minta maaf abang".

Angah dan adik yang pergi dihantar oleh Tokyah.


Adik excited sebab boleh tengok Abang Aus naik pentas. Bila dah masuk dewan sibuk ajak Angah balik sebab nak tidur. Haishhh dia ni kan? Banyak akai sungguh. Nasib Angah suka layan.



Ummi tak tahu nak cakap macam mana. Ummi happy sangat sebab Abang dan boleh bawa diri. Pandai baca al-Quran dan dapat Mumtaz tahun ni. Siapa sangka kan ? Awal dulu drama swasta di setiap pagi. Ummi pukul dan marah abang sebab taknak sekolah. Macam-macam ummi buat untuk lembutkan hati abang.

Panggil orang baca doa. Ummi buat solat hajat. Doa hari-hari supaya Abang lembut hati nak pergi sekolah. Dapat terima ilmu akhirat tu penting. Ummi taknak anak ummi tak pandai al-Quran. Ummi ni nak mengajar pun tak berapa pandai jadi ummi harap anak-anak lebih pandai dari ummi.

Salah satu amalan yang ummi buat untuk anak-anak adalah seperti dalam poster di bawah. Ummi jumpa di facebook.


Semalam Abang dapat hadiah MUMTAZ.




Bila dapat hadiah ni. Yang kecil tu pun sibuk nak juga. Lepas ni ummi dengan abah kena beli satu untuk dia. Emosi anak-anak ni kena jaga juga. Tak boleh nak beza-bezakan. Dulu ummi tak tahu juga bab keibubapaan ni. Dengar nasihat orang-orang berpengalaman. Kalau ada anak 2 beli sama rata. Kalau ada anak 3, 4, 5 atau seterusnya pun sama. Jangan beza-bezakan anak.

Pagi tadi ada juga majlis tandatangan buku rekod murid di sekolah Agama. Ummi dengan abah macam biasa pergi awal sebab nak masuk pejabat pulak. Majlis bermula pukul 8.00 jadi sempatlah ummi pergi.

Alhamdulillah ustazah pun puas hati dengan prestasi Abang Aus. Kami sama-sama gelak bila teringat peristiwa awal tahun ustazah pegang abang sampai macam nak tercabut tudung-tudung.

Ummi dengan abah tak boleh mudah putus asa dan ummi kena terus usaha dan berdoa agar anak-anak terus dibimbing supaya menjadi orang-orang yang soleh berjaya dunia dan akhirat. InshaAllah. Ummi sayang abang dan adik sampai syurga.

8 comments:

  1. Alhamdulillah, tahniah Abang Aus..semoga terus sukses di masa hadapan, gembirakan hati ibubapa..

    ReplyDelete
  2. mumtaz keseluruhan. hebat. tahniah!

    jom singgah www.hellokerja.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Jauh lagi perjalanan. Ni baru tahun 1. Kak feni pasti singgah nanti.

      Delete
  3. tahniah abg aus... anak-anak ni dapat hadiah simple kecil je pun mereka dah happy kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kann
      Kecil murah pun takpe. Janji dia happy.

      Delete
  4. Alhamdulillah. Tahniah Abg Aus & umminya 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Terima kasih untuk doanya. Kak feni mesti singgah nanti.

      Delete

Terima kasih kerana sudi berkunjung ke Blog Kak Feni. Sila tinggalkan komen untuk Kak Feni kunjung ke blog anda kembali. Thanks !

Powered by Blogger.