UBAT vs SUPPLEMENT

Monday, October 24, 2016


Apa sebenarnya Supplement? 
Dan tahukah anda perbezaan antara ubat dan Supplement (Vitamin/Makanan Tambahan )? 


●●UBAT●● 

1. Ubat sama sekali ganjil dengan tubuh badan. Mereka tidak menjadi sebahagian daripada tisu-tisu kita, tidak juga menyumbang bahan-bahan berkhasiat.

 2. Ubat ialah ejen-ejen bahan kimia yang kuat yang boleh mengubah fungsi-fungsi dan menggangu tindakan biokimia dan proses enzim. 

3. Ubat boleh mengakibatkan kesan sampingan, kebanyakkan boleh kekal dalam badan. Malahan aspirin boleh kekal menyebabkan ganguan dalam perut, pendarahan dalam perut, loya, ganguan penglihatan, ganguan mental, bintik-bintik merah, telinga berdengung, ganguan penghadaman, dan akhirnya kematian. 

4. Ubat bertindak baik hanya secara berasingan. Ianya boleh mengganggu satu sama lain dan berkebolehan menghasilkan kesan-kesan sampingan. 

5. Ubat baik dimakan biasanya dipertengahan waktu makan untuk mengelakkan hal yang saling mempengaruhi atau pencairan oleh kesan daripada makanan. 

6. Ubat berkemungkinan membawa maut. Salah guna atau berlebihan boleh membunuh. 

7. Ubat menghasilkan kesan kepada setiap orang. Tidak kira apa keadaan seseorang itu. Seseorang boleh merasai kesan pengambilannya. Ubat bertindak cepat dan menakjubkan, kesanya dalam jangka masa yang pendek beberapa minit atau jam. 

8. Ubat merawat kesan atau tanda-tanda sakit, tetapi bukanya merawat punca sakit. Ianya hanya menutup kesakitan, disebaliknya ia tidak memulihkan. Contohnya sakit kepala, ianya bukan disebabkan kekurangan aspirin pada sistem badan kita. 

9. Orang tua biasanya memerlukan ubat pada sukatan yang rendah kerana mudah mendapat kesan sampingan yang serius jika dibandingkan dengan orang muda. 

●●SUPPLEMENT (Vitamin/Makanan Tambahan)●● 

1. Bahan berkhasiat kesemuanya adalah semulajadi dan penting kepada tubuh badan. Jika kita kurang mengambilnya, kita akan mati atau sengsara akibat kelemahan fungsi organ.

2. Bahan-bahan berkhasiat bertindak dengan membantu tindakan biokimia dan pemprosesan enzim. 

3. Bahan berkhasiat tidak menimbulkan kesan sampingan. Menggunakannya berlebihan hanya tergangu sementara. Oleh itu badan akan membina sistem enzim untuk menghadapi bahan berkhasiat. 

4. Bahan berkhasiat bertindak lebih baik dan bersatu antara satu sama lain ibarat rantai. Kesemuanya bergabung untuk menghasilkan kesan yang lebih baik. 

5. Bahan berkhasiat baik diambil bersama makanan. Ianya lebih berkesan menyerap bersama makanan dan mempertingkatkan keberkesanan penghadaman.

6. Bahan berkhasiat adalah selamat. Tiada satu pun kenyataan mengenai bahaya pengambilan vitamin, zat galian dan asid amino. 

7. Bahan berkhasiat tidak menghasilkan tindak balas kepada seseorang. Ia hanya memberi kesan sekiranya bahan-bahan berkhasiat kurang dalam tubuh badan. 

8. Bahan-bahan berkhasiat bertindak secara perlahan-lahan dalam jangka masa yang panjang. Ia kebiasannya mengambil masa berbulan-bulan untuk mencapai kesan kejayaan. 

9. Bahan berkhasiat bertindak merawat PUNCA penyakit sekiranya digunakan kerana menampung kekurangannya. Jika sesuatu keadaan yang sedia ada itu berpunca dari kekurangan sesuatu bahan berkhasiat yang tertentu, ia menambahkannya ketika mengambil makanan dan dapat mengatasi masalah serta kerosakan yang telah terjadi dan tidak berulang lagi. 

10. Orang tua memerlukan lebih banyak bilangan khasiat, oleh kerana faktor-faktor kekurangan yang berlarutan begitu lama serta penghadaman yang lemah. 

Ringkasnya.

1. Ubat di ambil ketika kita sakit sahaja. 

2. Supplement boleh diambil bila-bila masa dan yang paling penting minum air banyak semasa mengambil supplement. 

3. Ubat mengandungi dadah yang membolehkan ia bertindak dengan cepat. 

4. Supplement tidak menggunakan dadah tetapi mengandungi banyak vitamin-vitamin sihat yang digunakan untuk melawan segala penyakit.

Jadi amalkan suplemen Shaklee yang memang terbukti selamat dan ianya ada LAND MARK STUDY.


Safeni Feni
SMS | Telegram | Whatsapp: 01115672780
Email: feni8683@gmail.com


No comments:

Terima kasih kerana sudi berkunjung ke Blog Kak Feni. Sila tinggalkan komen untuk Kak Feni kunjung ke blog anda kembali. Thanks !

Powered by Blogger.