BEBERAPA FAKTOR KENAPA VITAMIN YANG KITA MAKAN TAK BERKESAN

Tuesday, June 07, 2016
Beberapa faktor kenapa Vitamin yang kita makan tak berkesan

==================================================


1) Kurang minum air kosong

Kita disaran supaya minum air kosong yang banyak sehari untuk mengelakkan dehidrasi dan tubuh menyerap vitamin dengan baik.

Banyak minum air kosong juga boleh mengelakkan healing crisis.


2) Jangan makan Vitamin yang banyak sekaligus pada satu masa.


Bila kita makan vitamin yang banyak sekaligus boleh meningkatkan kepekatan darah kita pada masa-masa tertentu. Contohnya ambil Vitamin pada waktu malam sebelum tidur sedangkan waktu itu kita akan kurang minum air.

Cuba agih-agihkan waktu yang sesuai untuk makan vitamin supaya kepekatan darah tidak meningkat dengan mendadak pada satu-satu masa.


3) Jangan ambil vitamin bersama ubat


Elakkan mengambil ubat bersama vitamin kerana menyebabkan darah bercelaru dan tidak dapat menyerap vitamin dengan baik. Sediakan jadual untuk makan ubat dan vitamin.


4) Kurangkan pengambilan kafein dalam diet harian


Pengambilan kafein yang berlebihan boleh merosakkan vitamin yang sedia ada dalam badan. Kita disaran supaya kurangkan kafein yang berlebihan supaya vitamin yang kita amalkan dapat diserap dengan sempurna oleh tubuh.


5) Dapatkan nasihat daripada yang pakar

 Ibu mengandung dan menyusu disarankan supaya mendapat nasihat yang sebaiknya sebelum mengamalkan apa-apa vitamin dan suplemen.Ibu mengandung dilarang mengambil Vitamin E, Alfalfa, GLA, Vivix, Cinch, Carotomax, Lecithin, Nutriferon kerana vitamin-vitamin ini mengandungi tinggi anti-oksidan. Vitamin ini tidak digalakkan untuk ibu yang di awal kehamilan kerana dikhuatiri akan mengalami risiko keguguran. 


Untuk maklumat lanjut berkenaan dengan produk dan suplemen serta RUNDINGAN PERCUMA boleh menghubungi saya.

Safeni Feni
SMS | Telegram | Whatsapp: 01115672780
Email: feni8683@gmail.com

No comments:

Terima kasih kerana sudi berkunjung ke Blog Kak Feni. Sila tinggalkan komen untuk Kak Feni kunjung ke blog anda kembali. Thanks !

Powered by Blogger.