PUNCA JERAGAT DAN SUPLEMEN YANG MEMBANTU MENGHILANGKANNYA

Friday, November 17, 2017
Jeragat ni mcm tompok2 hitam kt muka...

Mmg rasa x syok bila muka naik jeragat...

Tp bg saya tu petanda baik...yg kulit kita bereaksi dgn normal
Sbb kalo salah pakai produk...yg ada bahan kimia berbahaya mcm berbahaya...dia boleh hakis melamin kulit...

Mmg kulit cantik je..
Nmpak licin...glowing..
Tapi kesan akan datang sndr tanggung la..
Biasanya jeragat naik kat kt pipi, hidung, dahi dan dagu...

Tp plg ramai kt pipi la...

Biasanya terjadi kt wanita yg berusia 30an dan ke atas...

Gadis remaja jarang nak naik jeragat ni..
Tapi tetap x mustahil..

So yg mana dh 30an tu...
Berjaga2 la y


Antara punca jeragat..



terdedah kpd sinaran matahari @ sinar uv (tak ada pulak dlm gambar)😚

Sinar UV ni boleh merosakkan kulit kita..sebab ada radikal bebas..sinar UV ini bukan sahaja menyebabkan jeragat malah boleh menyebabkan kanser kulit.

So seeloknya before keluar rumah pakai la sunblock..

tengah hamil

Sesetengah ibu hamil akan alami masalah kulit. Antaranya kegatalan, kulit pecah, jerawat, ekzema dan jeragat. Ada yg lps bersalin masalah2 akan hilang tapi ramai juga ibu yang terus mengalami masalah ini termasuk jeragat.

sebab wangian

Bahan pewangi dan kosmetik boleh menyebabkan tindak balas dgn kulit dan boleh menyebabkan jeragat.

hormon yg tak stabil

Hormon tidak stabil (% hormon estrogen atau progestron yg tak normal) pun boleh jadi punca masalah jeragat.

Especially bila nak dekat menopous tu..
Sbb tu kalau kita perasan wanita2 40an-50an plg ramai ada jeragat...

pengambilan pil perancang

Pil perancang ni boleh menyebabkan hormon jadi tak stabil..
Bila hormon tak stabil maka boleh menyebabkan jeragat.

pengambilan ubat-ubatan tertentu

Ubat merupakan punca jeragat yang jarang berlaku la. Tapi tetap ada..Ada sesetengah ubat boleh beri side efek pada keupayaan kulit. Sebab dia melambatkan penghasilan sel kulit yang baru..means kulit yg dah sepatutnya mati..dan digantikan baru tetap ada kt muka..last2 jadi la tompok2 jeragat tu.

menghidap hipotiroid

Bagi pesakit hypotiroid, ini berlaku disebabkan paras hormon tiroid yg rendah.
~~Yg plg kerap orang alami jeragat ni biasanya sbb terdedah kpd cahaya matahari, pengambilan pil perancang & sbb nak menopous (hormon tak stabil la ni)er..


Apa vitamin boleh amik?

vivix
vita c
vita e
gla
kolagen




Btw...jeragat xkan hilang dgn mudah kalau setakat cuci muka je tau..

Kenapa vivix?

Sebab vivix ni tinggi dgn antioksidan..
Antioksidan ni bantu neutralkan tindakan radikal bebas penyebab jeragat..
So kalau rasa jeragat berpunca dr sinar uv blh la consume vivix ni..

Kenapa gla pulak?

Semua tau..gla ada epo (evening primrose oil) bagus untuk seimbangkan hormon..
So kalau dapat kenal pastu jeragat tu berpunca dari menopous, period tak stabil, pengambilan pil perancang...gla the best

Kenapa vita c?

Bg yg pernah consume vita c...mesti perasan kulit makin cerah kan..

So vita c blh bantu cerahkan tompok2 jeragat..

Byk manfaat vita c ni..
Tinggi dgn antioksidan jgak..
Merangsang pengeluaran kolagen..
Bantu sel baru dihasilkan
So mmg elok la amalkan vita c hari2..

Lgpn badan kita kan x blh produce vitamin c..
Tak ada pilihan lain mmg kena ambil suplemen la

Kenapa vita e?

Manfaat vita e
-tinggi dgn antioksidan
-bantu pudarkan parut @ jeragat ni
-bantu pemulihan sel
-blh dijadikan sunblock jgk tau..(sape yg kena sunburn..blh ambil vita e utk hilangkan kesan sunburn)

Kenapa kena ambil kolagen?
Manusia ni seawal umur 20an..kolagen dah tak dihasilkan dah..

Sbb tu kulit makin lama makin kendur...

Sebenarya byk manfaat kolagen ni utk hilangkan jeragat

Tp fokus yg utama je
Sape yg penah consume kolagen mesti akan rasa kulit makin cerah...tegang..lembut
Kolagen ni blh bantu pudarkan kesan jeragat tu..

Kalau parut jerawat pun bgs jgk amik kolagen

Btw esp pun bgs jgk utk hilangkan jeragat
Sbb esp ni ada protein..
Protien bgs untk bina sel baru
So bila sel baru sentiasa dihasilkan..otomatik jeragat tu sndr blh hlg..


Untuk pesanan/maklumat lanjut boleh hubungi Feni.

Safeni Feni
Shaklee ID : 1193591
SMS | Telegram | Whatsapp: +601115672780
Email: feni8683@gmail.com

ATAU



😛







No comments:

Tinggalkan komen anda. Terima kasih.

Powered by Blogger.